Open office yardımı (dbase) veritabanı programlama

Sorguyu tanımla

Sorguyu tanımlamak için durumları seçin. Tasarım tablosunun her sütunu sorgu için bir veri alanı kabul eder. Bir satırın durumları bir Mantıksal VE ile bağlıdır.

Alan adını belirler

Önce, sorguya eklemek istediğiniz tüm alan adlarını seçin. Bunu ya sürükle bırak ile veya tablo penceresindeki alan adına çift tıklayarak yapabilirsiniz. Sürükle bırak yöntemi ile, fareyi tablo penceresi içerisinden bir alanı sorgu tasarım alanının altına taşımak için kullanın. Bunu yaparken, alanı hangi sütuna ekleyeceğinize karar verebilirsiniz. Bir alan adını iki kere tıklayarak seçin. Daha sonra ilk boş sütuna eklenecektir.

Alan adlarını silmek

Sorgudan bir alan ismini çıkartmak için, alanın bulunduğu sütunun başlığına tıklayın ve içerik menüsünden Sili seçin.

Sorguyu kaydet

Sorguyu kaydetmek için Standart Çubuktaki Kaydet simgesini kullanın. Sorguya bir isim girmenizi isteyen bir pencere göreceksiniz. Eğer veritabanı şemaları destekliyorsa bir şema da girebilirsiniz.

 

Şema

Sorguya veya tablo görünümüne atanmış şemanın adını girin.

 

Sorgu veya tablo görünümü adı

Sorgunun veya tablo görünümünün adını girin.

Veriyi süzmek

Sorgu için veri süzmek için, Tasarım Görünümü altındaki alanda istenilen tercihleri ayarlayın. Şu satırlar kullanılabilir:

 

Alan

Sorgu içerisinde kaynak gösterdiğiniz veri alanının adını girin. Alt satırlarda yapılan tüm ayarlar bu alana işaret eder. Eğer bir hücreyi fare tıklaması ile etkinleştirirseniz, alan seçmenizi sağlayan bir ok düğmesi görürsünüz. “Tablo isim.*” seçeneği tüm veri alanlarını seçer ve kıstaslar tüm tablo alanları için geçerlidir.

 

Takma Ad

Bir rumuz tanımlar. Bu rumuz alan adı yerine soru içerisinde listelenecektir. Bu durum kullanıcı tanımlı sütun etiketleri kullanmanıza olanak sağlar. Örneğin, eğer veri alanı PtNo adına sahipse ve bu ad yerine sorguda PartNum gözükmesini isterseniz PartNum ifadesini rumuz olarak girin.

Bir SQL deyiminde rumuzlar aşağıdaki gibi tanımlanır:

SELECT column AS alias FROM table.

Örneğin:

SELECT “PtNo” AS “PartNum” FROM “Parts”

 

Tablo

Seçili veri alanına karşılık gelen veritabanı tablosu burada listelenir. Eğer bir hücreyi fare tıklaması ile etkinleştirirseniz, mevcut sorgunun başka bir tablosunu seçmenizi sağlayan bir ok belirir.

 

Sırala

Eğer hücreye tıklarsanız, sıralama seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz: artan, azalan ve sırasız. Metin alanları alfabetik olarak ve sayısal alanlar sayısal olarak sıralanacaktır. Pek çok veritabanı için yöneticiler sıralama seçenekleri ayarlayabilir.

 

Görünür

Eğer bir veri alanı için Görünür özelliğini işaretlerseniz, o veri alanı sorguda görünür olacaktır. Eğer bir veri alanını bir durumu formüle etmek için kullanmışsanız onu göstermeniz gerekmez.

 

Ölçüt

Veri alanı içeriğinin süzüleceği kriteri belirtir.

VEYA

Burada her satırda süzme için bir ek kıstas tanımlayabilirsiniz. Bir sütunda çoklu kıstas bir VEYA bağlantısı ile bağlanacaktır.

İşlevler için bir başka satır daha eklemek için sorgu tasarısının alt alanındaki satır başlıklarının içerik menüsünü de kullanabilirsiniz.

 

İşlevler

Burada çalıştırabileceğiniz fonksiyonlar veritabanına bağlıdır.

Eğer HSQL veritabanı ile çalışıyorsanız, İşlevler satırındaki liste kutusu size aşağıdaki seçenekleri sunar:

SeçenekSQLEfekt
İşlev yokHiçbir fonksiyon çalıştırılmayacak.
OrtalamaAVGBir alanın aritmetik ortalamasını hesaplar.
SayBAĞ_DEĞ_SAYTablodaki kayıt sayısını belirler. Boş alanlar (a) veya (b) olarak sayılabilir.a) COUNT(*): Değişken olarak yıldız işareti geçirmek tablo içindeki tüm kayıtları sayar.

b) COUNT(sütun): Parametre olarak bir alan adı göndermeniz sadece sorudaki alan adında değer içeren alanları sayar. Boş değerler (boş alanlar) sayılmayacaktır.

AzamiAZAMİBir alanın en yüksek değerini belirler.
AsgariMİNBir alanın en düşük değerini belirler.
ToplamTOPLAMİlgili alanların toplam değerini hesaplar.
GruplaGRUPLASeçilen alan adına göre veriyi sogulayan gruplar. Fonksiyonlar belirtilen gruba göre çalıştırılır. SQL’de, bu seçenek GROUP BY cümleciğine karşılık gelir. Eğer bir kıstas eklenirse, bu girdi SQL’de OLANLAR kısmına gözükür.

SQL deyimine doğrudan fonksiyon çağrıları da girebilirsiniz. Sözdizimi şöyledir:

SELECT FUNCTION(column) FROM table.

Örneğin, toplama yapmak için SQL fonksiyon çağrısı şöyledir:

SELECT SUM(“Price”) FROM “Article”.

Group fonksiyonu dışında, yukarıdaki fonksiyonları sözde Toplam fonksiyonlarıdır. Bunlar sonuçlardan özet oluşturmak için veri hesaplayan fonksiyonlardır. Liste kutusunda listelenmeyen ilave fonksiyonlar da mümkündür. Bunlar kullanımdaki bilimsel veritabanı sistemine ve Base sürücüsünün mevcut durumuna bağlıdır.

Liste kutusunda listelenmeyen işlevleri kullanmak için onları Alan başlığı altına girmelisiniz.

Fonksiyon çağrılarına da takma isim atayabilirsiniz. Eğer sorgu sütun başlığında görüntülenmiyorsa istenilen ismi Takma ad altına girin.

SQL deyiminde karşılık gelen fonksiyon:

SELECT FUNCTION() AS alias FROM table

Örnek:

SELECT COUNT(*) AS count FROM “Item”

Eğer bu işlevi çalıştırırsanız, sorgu için sütunları bir “Grup” işlevi olarak almak dışında sorguya fazladan sütun ekleyemezsiniz.

Örnekler

Takip eden örnekte, iki tablo arasında bir sorgu çalıştırılır: “Öğe_Numarası” alanı ile “Öğe” tablosu ve “Tedarikçi_Adı” alanı ile “Tedarikçi” tablosu. Ek olarak, her iki tablo da ortak bir alan ismine sahiptir, “Tedarikçi_Numarası”.

Üçten fazla öğe dağıtan tüm tedarikçileri içeren bir sorgu oluşturmak için şu adımlar gereklidir:

  1. Sorgu tasarımına “Öğe” ve “Tedarikçi” tablolarını ekleyin.
  2. İki tablonun “Tedarikçi_Numarası” alanlarını eğer bu tür bir ilişki daha önceden tanımlanmadı ise birbirine bağlayın.
  3. “Öğe” tabolsunun “Öğe_Numarası” alanına çift tıklayın. İçerik menüsünü kullanarak İşlev satırını görüntüleyin ve Say işlevini seçin.
  4. Kriter olarak >3 girin ve Görünür alanı kapatın.
  5. “Tedarikçi” tablosunun “Tedarikçi_Adı” alanına çift tıklayın ve Grup işlevini seçin.
  6. Sorguyu çalıştır.

Eğer “fiyat” (bir maddenin ona ait fiyatı için) ve “Tedarikçi_Numarası” (maddenin tedarikçisi için) alanları “Öğe” tablosunda varsa, bir tedarikçinin sağladığı öğenin ortalama fiyatını takip eden sorgu ile elde edebilirsiniz

  1. “Öğe” tablosunu sorgu tasarımına ekleyin.
  2. “Fiyat” ve “Tedarikçi_Numarası” alanlarına çift tıklayın.
  3. İşlev satırını etkinleştirin ve “Fiyat” alanından Ortalama işlevini seçin.
  4. Ayrıca takma ad satırına “Ortalama”‘yı ekleyebilirsiniz (tırnak işaretleri olmadan).
  5. “Tedarikçi_Numarası” alanı için Grup seçin.
  6. Sorguyu çalıştır.

Aşağıdaki içerik menüsü komutları ve sembolleri kullanılabilir:

İşlevler

Fonksiyonların seçimi için bir satırı gösterir veya gizler.

Tablo İsmi

Tablo adı için satırı gösterir veya gizler.

Rumuz İsmi

Takma isim için satırı gösterir veya gizler.

Birbirinden Farklı Değerler

Sorguya sadece ayrı değerleri uygular. Bu seçili alanlarda pek çok defa veri gösteren kayıtlara uygulanır. Eğer Ayrı Değerler komutu etkinse, (DISTINCT) sorgusu içerisinde sadece bir kayıt göreceksiniz. Aksi halde, (ALL) sorgu kıstasına uyan tüm kayıtları göreceksiniz.

Örneğin, “Smith” adı adres veritabanınızda bir kaç kez tekrarlıyorsa, Ayrı Değerler komutunu “Smith” adının sorgu içerisinde bir kere geçeceğini belirtmek için kullanabilirsiniz.

Birden fazla alanı içeren bir sorgu için, tüm alanlardan oluşan değerlerin katışımı tekil olmalı böylece belli bir kaydı kullanarak sonuç oluşturulabilir. Örneğin, adres defterinizde “Chicago’daki Smith” bir kere ve “Londra’daki Smith” iki kere var. Ayrı Değerler komutu ile, sorgu ” soyisim” ve “şehir” alanını kullanacak ve “Chicago’daki Smith” ve “Londra’daki Smith” sorgu sonucunda bir kere dönecektir.

SQL içerisinde, bu komut DISTINCT yüklemine karşılık gelir.

Limit

Sorgunun döndüreceği kayıt sayısına bir üst sınır getirmenize izin verir.

Eğer bir Sınır eklenmişse en fazla belirttiğiniz sayı kadar satır alırsınız. Aksi durumda belirlenen kritere uyan bütün kayıtları görürsünüz.

hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Ulukaya ve Yörecik(zengök) Murat nehri manzaraları

Murat nehridiyadinden doğup Muş iline kadar süzülerek gelen murat nehri muşun 1600 rakımı üstünde iki …

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!