Beyoğlu gezilecek yerler açısından İstanbulun en canlı ve günün her saati en kalabalık yeridir. Beyoğlunda hem gündüzleri hem de geceleri çok yoğun bir insan trafiği vardır. Beyoğlu gezilecek yerler başlığını Beyoğlunda gündüz gezilecek yerler ve Beyoğlunda gece gezilecek yerler olarak ikiye ayırabiliriz. Gündüzleri Beyoğlunda gezilebilecek tarihi mekanlar, önemli kiliseler, Beyoğlu pasajları, camiler, sokaklar ve caddeler yer almaktadır. Beyoğlu gecelerinde ise İstanbulun en hareketli yerlerine sahip olan cafeler, canlı müzik yapan yerler, diskolar ve her zevke hitap eden çok sayıda mekan bulunmaktadır.
Beyoğlu gezilecek yerler içinde yer alan Beyoğlu tarihi yerler arasında başta Galata kulesi, Elhamra hanı, Pera Palas, Taksim Cumhuriyet anıtı olmak üzere pek çok yapıyı sayabiliriz. Beyoğlu tarihi yapılar arasında ki Taksim cumhuriyet anıtı Taksimin en önemli simgesidir. Galata kulesi bu bölgenin görülmesi gereken en önemli ve tarihi yapısıdır.
Beyoğlu gezilecek yerler içinde Beyoğlu pasajları arasında Atlas pasajı, Anzavur pasajı, Terkos pasajı, Markiz pasajını sayabiliriz. Bu pasajlar içinde çok farklı tarzda dükkanlar bulabilirsiniz. Beyoğluna gittiğiniz zaman bu pasajlardan en birkaçına girerek gezebilirsiniz. Beyoğlu pasajları çok büyük olamamalarına rağmen içinde küçük küçük çok sayıda dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanların bazıları hediyelik eşya, bazıları giysi, bazıları kitap olmak üzere çok farklı çeşitlerde dükkanlar yer almaktadır.
Beyoğlu gezilecek yerler arasında turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği kiliseler de bulunmaktadır. Bunlar arasında St Antuan kilisesi en çok ziyaret edilen kilisedir. Bu kilise İstiklal caddesinin üstünde yer almaktadır. Aya Triada Rum Ortodoks kilisesi, Santa Maria Draperis kilisesi de Beyoğlu’nda yer alan kiliselerdendir.
Beyoğlu gezilecek yerler arasında Beyoğlu alışveriş yapılacak yerler konusundan bahsedilmesi gerekir. Yukarıda Beyoğlu alışveriş yapılacak yerler arasında yer alan birkaç pasaj ismi verdim. Bu pasajlar dışında Beyoğlu İstiklal caddesi üzerinde giyimden, hediyelik eşyaya, teknoloji mağazalarına kadar isteğiniz her konuda alışveriş yapılabilecek çok sayıda mağaza dükkan ve alışveriş merkezi bulunmaktadır. Alışveriş yapılacak yerler açısından İstanbul’un en zengin yeri olarak Beyoğlu’nu gösterebiliriz. Her zevke ve bütçeye uygun mağazalar burada bulunmaktadır.
Beyoğlu gezilecek yerler arasında yer alan görülmesi gereken meşhur sokaklar vardır. Bu sokaklar arasında ilk sırada Nevizade sokağı yer alır. Nevizade sokağı dar bir sokağın iki yanında bulunan mekanların önüne konmuş küçük iskemleler ve küçük masalarda oturan insanların ortasında bulunan daracık yoldan oluşan bir sokaktır. Bu sokakta çok sayıda cafe, bar, balık restoranı bulunmaktadır. Özellikle akşamları sürekli kalabalık olan burası Beyoğlunun akşamları en canlı yeridir. Sadece Nevizade sokağı değil Nevizade sokağının çevresinde ki sokaklarda Beyoğlu gece hayatının en canlı yerlerindendir. Nevizade sokağı çevresinde Beyoğlunun ünlü mekanları bulunmaktadır. Bu mekanlarda zaman zaman ünlü sanatçıların konserleri de düzenlenmektedir.
Beyoğlu gezilecek yerler arasındaki sokaklardan bir diğeri Nevizade sokağı ile kesişen Sahne sokağı isminde olan ama herkesin Balık pazarı sokağı olarak bildiği yerdir. Bu sokak adındanda anlaşılacağı üzere balıkçıların yer aldığı ve balık restoranlarının bulunduğu bir sokaktır. Nevizadeye göre biraz daha geniş olan Balık pazarı sokağından meşhur çiçek pasajı içine bir giriş kapısı da bulunmaktadır.
Beyoğlu gezilecek yerler arasında bulunan Fransız Sokağı Beyoğlu’nda çok farklı bir atmosfere sahip olan bir yerdir. Esas adı Cezayir sokağı olan Fransız sokağına gitmek için Galatasaray lisesinin yanından inen sokaktan kısa bir süre yürümek yeterli olacaktır. Fransız sokağında barlar kafeler ve yemek yenilecek yerler farklı bir mimari yapı ve görünüm eşliğinde bulunmaktadır. Beyoğlu’nda mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Beyoğlu gezilecek yerler arasında özellikle Beyoğlu gece hayatı açısından çok popüler olan bir yer Asmalımescit sokağıdır. Asmalımescit bölgesinde bulunan genelde boyutları küçük olsa da çok sayıda bar tarzı mekanlar bulunmaktadır. Bu mekanlarda eğlence özellikle hafta Sonları sokağa kadar taşmaktadır. Sokaklarda gecenin geç saatlerine kadar kalabalık bir ortam bulunmaktadır. Beyoğlu’nda akşam saatlerinde bulunanlar mutlaka Asmalımescit bölgesinde gezmelidirler. Buralarda bulunan mekanlara gitmeseler bile Asmalımescit sokaklarındaki eğlence tarzını görmelidirler.
Birde meşhur Beyoğlu arka sokakları tabiri vardır dilimize yerleşmiş. Beyoğlu arka sokakları tehlikelidir pek tekin yerler değildir gibi bir düşünce vardır aklımızda. Gitmesekte görmesekte öğle olduğunu düşünürüz. Çok da yanlış sayılmaz. Beyoğlu’nda bazı arka sokaklara girdiğinizde bir an önce uzaklaşma isteği oluşabilir. Biraz güven vermeyen bir ortam olduğunu hemen farkedersiniz.
Beyoğlu gezilecek yerler arasında pasajlar bölümünde bahsetmediğim Beyoğlu’nun en meşhur pasajı Çiçek pasajı vardır. Çiçek pasajı tarihi yapısının içinde çok sayıda balık restoranını içinde bulunduran keman ud seslerinin her an yanınızda olabileceği çok sevilen tutulan ve ziyaret edilen Beyoğlu’nun en çok ilgi gören yerlerinden birisidir.
BEYOĞLU tarihi
Beyoğlu’nun asıl gelişim süreci 19. Yüzyıla denk gelmektedir. Bunun nedeni, bu dönemde Osmanlı Dış Ticareti daha önce olmadığı boyutlarda büyümüş olmasıdır. Uluslararası ticaret merkezi haline gelen Beyoğlu, hızla kentsel bir görünüme kavuşmuş ve modernizmi temsil eden merkezlerden biri haline gelmiştir. Yüzyılın sonlarına doğru da, Paris’in en ünlü sahne oyunlarını aynı zamanda gösteren 3 salon yer almaktaydı bile. Ve zamanın modern araçları ve ihtiyaçları olan Tramvay, gaz, su gibi altyapı hizmetleri de çoktan kullanılmaya başlanmıştı.
Beyoğlu adının kazanılmasına dair birkaç rivayet bulunmaktadır. Kimine göre, Pontus prensi Aleksios Kommenos buraya ismi kazandırmış, kimilerine göre Venedik elçisi Andre Giritti sayesinde bu ismi almıştır. Andre Giritti bölgede “Bey Oğlu” olarak anılmaktaymış…