Ev / Fotosanat / Beşiktaş ve Orta köy Camii manzaraları

Beşiktaş ve Orta köy Camii manzaraları

Beşiktaş tarih boyunca birçok adla anılmıştır. Bunun temel nedeni Osmanlı dönemine kadar sürekli bir yerleşim yeri niteliği kazanamamasıdır. Dolayısıyla zaman içinde çeşitli olaylara, buradaki önemli yapılara ya da anıtlara göre adlar almıştır.

Çeşitli tarihçilere ve Beşiktaş’ın sakinleri arasında yaygın olan ve yazılı kaynaklarla da desteklenen bir teze göre Beşiktaş adının aslı Beştaş’dır; Barbaros Hayreddin Paşa’nın gemilerini bağlamak üzere diktirdiği beş taş direk anlamındaki beştaş’dan bozularak bugünkü adını aldığı kabul edilir.

Beşiktaş’ın adına ilişkin en ciddi incelemeyi yapan ordinaryüs tarihçi Mehmet Cavit Baysun ise eski kaynaklarda bu adın “Beşiktaşı” biçiminde geçtiğine dikkati çekerek Topkapısı’nın Topkapı’ya dönüşmesi gibi Beşiktaşı’nın da halk ağzında Beşiktaş’a dönüştüğünü savlar.[3]

Beşiktaş’ın, Osmanlı öncesi dönemde, Kune Petro (taş beşik), İasonion, Sergion ya da Dafne (Defne) olarak adlandırıldığı iddia edilir. Ayrıca Beşiktaş’ın diğer bir eski adının çifte sütun anlamında Diplokionion olabileceği de ileri sürülmekle beraber çağdaş tarihçilere göre bu yakıştırma doğru değildir. Zira söz konusu çifte sütunu ünlü İtalyan gezgin Cristoforo Buondelmonti’nin 15. yy’da yaptığı İstanbul haritasında Galata surlarının dışında bir yerde resmettiğine dikkat edilirse, ille de Beşiktaş’ın Diplokionion olarak adlandırılmış olacağı anlamı çıkmaz.

Merkezi ve çarşısının bulunduğu bölge, bazı Beşiktaşlılarca bugün dahi Köyiçi olarak anılır.

Beşiktaş ve Orta köy Camii

IMG_6633İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6618İstanbul ortaköy manzaraları
IMG_6593İstanbul ortaköy camii
IMG_6592İstanbul ortaköy camii
IMG_6613İstanbul ortaköy manzaraları
IMG_6581İstanbul ortaköy camii
IMG_6575İstanbul ortaköy camii
IMG_6565İstanbul ortaköy camii
IMG_6558İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6548İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6579İstanbul ortaköy manzaraları
IMG_6544İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6549İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6525İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6597İstanbul ortaköy manzaraları
IMG_6564İstanbul ortaköy camii
IMG_6521İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6529İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6528İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6512İstanbul Manolya
IMG_6526İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6518İstanbul Beşiktaş manzaraları
IMG_6633İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6618İstanbul ortaköy manzaraları IMG_6593İstanbul ortaköy camii IMG_6592İstanbul ortaköy camii IMG_6613İstanbul ortaköy manzaraları IMG_6581İstanbul ortaköy camii IMG_6575İstanbul ortaköy camii IMG_6565İstanbul ortaköy camii IMG_6558İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6548İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6579İstanbul ortaköy manzaraları IMG_6544İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6549İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6525İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6597İstanbul ortaköy manzaraları IMG_6564İstanbul ortaköy camii IMG_6521İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6529İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6528İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6512İstanbul Manolya IMG_6526İstanbul Beşiktaş manzaraları IMG_6518İstanbul Beşiktaş manzaraları

Coğrafya
Beşiktaş İlçesi’nin yeryüzü biçimleri ikili özellik taşır. İlki İstanbul Boğazı’nın biçimlediği kıyı kesimi, ikincisi art bölgeler. Kıyı kesimi denize paralel uzanan yamaçlar biçimindedir. Bu yükseltiler yer yer vadilerle bölünmüş ve hemen her vadi tabanında da bir derenin yatağı oluşmuştur. Art bölgeler ise batıda Beyoğlu platosunun devamı niteliğindeki az engebeli düzlükler ile kuzeyde ve doğuda vadilerin biçimlediği küçük düzlüklerden oluşur. Yükselti eğrisine bir örnek vermek gerekirse Barbaros Bulvarı başlangıcında 1,5 m iken Zincirlikuyu’da 135 m’ye ulaşır.

Beşiktaş’ın iklimi doğal olarak İstanbul’un ikliminin bir parçasıdır. Ancak kıyı kesiminde nem oranı daha yüksektir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kalan İstanbul’un bu karma özelliği Beşiktaş’ta da kendini gösterir. Yazları sıcak ve yağışsız, kışları ılıman ve yağışlı geçer.

Tarihsel ve önemli yapılar ve mekanlar
Abbas Ağa Camii
Akaretler Sıra Evleri
Akmerkez
Barbaros Anıtı
Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi
Bebek Camii
BJK İnönü Stadı
Beşiktaş İskelesi
Çırağan Sarayı
Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Saat Kulesi
Esma Sultan Yalısı
Feriye Sarayı
Hatice Sultan Yalısı
İstanbul Deniz Müzesi
İş Kuleleri
Makruhyan Ermeni Okulu
Malta köşkü
Naime Sultan Yalısı
Orhaniye Kışlası
Ortaköy Camii
Ortaköy Hamamı
Sinan Paşa Camii
Yahya Efendi Tekkesi
Yıldız Camii
Yıldız Parkı
Yıldız Porselen Fabrikası
Yıldız Sarayı
Yıldız Saat Kulesi

hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Turkiye’de muhalefet ve iktidar

turkiyede muhalefet neden iktidar olamıyor. iktidar: seçimi kazanan iktidar lideri yoluna devam ederken, kazanamayan muhalefet ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.