Kapuzbaşı Elif şelalesi ve Aladağlar Toros manzaraları

Yahyalı yolu üzerinden Aladağlar üstünden küp şelalesine inerken arabamız zirvede  beş  en fazla on kilometre hızı geçemiyordu. 180 km yi 5 saatte geçip Adana’ya ulaşırken saat akşamın beşinde yola çıktığımızda gecenin 22:30 eve ulaştık. Yol kısa ama  Aladağlar  geçit vermiyordu. Yol üzerinden bir köyden durup çocukların fotoğrafını çekerken çocuklar makineden kaçarak saklanıyordu. Zirvede  yolumuzu elle yazılmış tahta parçası üzerine Kozan yazı ile bulmuştuk. Tabiki telefon ve dahi Navigasyon hiç çalışmadı. sadece hislerimizle yolu bulurken Küp şelalesine hava kararmadan geldiğimize o kadar sevindik ki . Ya yola geç çıksaydık , ne bileyim bir aksilik olsaydı dağ yolunda kalırdık, çekicinin çıkamayacağı yoldan ancak ve ancak traktörle yol bulurduk. Tabii traktörde bu yolları kaç saatte geçer kim bilir. Neyse en çok sevindiğimiz şey: Allahtan giderken Adana, Pozantı, Niğde,  Kayseri otoban yolundan  Yahyalı’ya salimen uzun yoldan ama kısa zamanda gittiğimize sevindik. Kapuzbaşı köyüne vardığımızda Üç manda gövdesi büyüklüğündeki Kapuzbaşı şelalesi  dağın içinden adeta bir  ırmak fırlıyordu. Irmağın içine ve bu dağın içinden tek bir şelale değil üçü bir arada kapuz başı dağı yararak akarken hemen üs başında Elif şelalesi adete dağı bıçakla keser gibi taşın  ortasın patlayan nehir taşların arasından yeşil yosunları arasından süzülerek nehre ulaşır hemen altındaki su değirmenine sürekli dağın içinden su taşır. Yine dağın güneyinde iki tane daha nehir taşların arasından patırdayarak akar.  Seyhan nehrini , Çukurova’yı sulamak isteyen Zamantı nehri Aladağların ve taa ki Torosların çıplak kayalarından  kopardıkları alüvyonlarını Adana’nın Çukurova’sına taşır ki hem kapuzbaşını hem Yahyalı’yı hem Dumanlı Erciyes’in Kayseri’sini ve hemen hemen tüm Anadolu’yu doyurur.  Kapuzbaşı’ndan çıkan küp şelalesinden Simit şelalesine kadar hepsi belki bütün dünyanın en zengin alüvyonlu Çukurova’sına su taşır can taşır. Onlar Adana’nın sıcağında  dört koldan Çukurova’yı bir ağ gibi ören kanallarla yılda en az iki çok çalışana üç öğün ürün verir üç zaman hasat yapar. İşte Kapuzbaşı neyin başıdır bilir misiniz asılında Çukurova’nın başıdır

Aladağlar, Kayseri – Niğde – Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bir bölümü 1995 yılında Milli park ilan edilmiştir.

Aladağlar’da güney kısımda Akdeniz İklimi, kuzey kısımlarında Karasal iklim hakimidir. Güney bölümde kızılçam, sedir, karaçam, Toros göknarı yaygındır. Kuzey yamaçlarda, İran-Turan bitki topluluğuna ait bozkır türleri yaygındır. Kuzey bölümlerde insan baskısıyla Antropojen bozkır alanları artmaktadır[1].

İçindekiler
1 Dağcılık faaliyetleri
2 Aladağ’a ulaşım
3 Kaynakça
4 Bağlantılar
Dağcılık faaliyetleri[değiştir
En yüksek doruğu 3767 metre yüksekliğinde ki Kızılkaya’dır. Aladağlar’da, tırmanışlar için 3700 metre üzerinde dört doruğun yanı sıra 3500 metrenin üzerinde 50’den fazla doruk vardır. Bu doruklar Niğde il sınırları içinde devam eden Toros dağ kıvrımlarının (Orta Toroslar) en yüksek doruklarıdır.

İlk baharda eriyen karlardan dolayı Aladağlar’da birçok göl oluşur, ama kurak yaz mevsiminde bu göllerden çoğu buharlaşıp yok olur. Yalnızca yer altı suları ile de beslenen birkaç göl kalır. Aladağlar içinde birçok gölün bulunduğu genişçe bir kazanı andırır.

En uygun tırmanış zamanı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır.

Demirkazık zirvesi
Kalker kayalardan oluşan Aladağlar’da Emli, Barazama vadileri ve güney yamaşları dışında ormanlık alan görülmez. Dağda alpin bitki toplulukları gelişmiştir.

Demirkazık Tırmanışı: Aladağların en önemli zirvelerinden olan Demirkazık (3756 m) tırmanışı için Çukurbağ köyünden yaya olarak 1,5 saat uzaklıktaki Sokullupınar kamp yeri olarak seçilir. Kamp yerinden doruğa tırmanış ve dönüş normal olarak 10-12 saat sürer. Aladağlara çok sayıda tırmanış yapacaklar Yedigöller Vadisini kamp yeri olarak seçmelidirler. Çukurbağ köyü-Yedigöller yaya 10-12 saattir. Yedigöllerden Emler Zirvesi, (3723 m) Kızılkaya, (3767m) Direktaş (3510 m) doruklarına çeşitli çıkış yollarından ulaşılır. Demirkazık Köyünde özel idarece yaptırılmış olan 100 yataklı yeni ve modern bir dağ evi bulunmaktadır. Burada yemek ve duş imkânı olduğu gibi, bir kütüphane ve dinlenme salonları da mevcuttur. Dağ evinden hareket edilerek birçok spor ve geleneksel tırmanış rotalarının bulunduğu cimbar boğazına ve Demirkazık, (3756) Küçük Demirkazık (3425m) zirvelerine tırmanmak mümkündür.

Ayrıca Çukurbağ köyünden hareketle 1,5-2 saatlik bir yürüyüş sonunda Emli vadisine varılır. Buradan da Kaldı (3734 m), Güzeller (3461 m) ve Alaca (3588 m) zirvelerine tırmanmak mümkündür.

Aladağ’a ulaşım[değiştir
Aladağlar’a ulaşım için üç ana yol bulunmaktadır.

Batı Yönünden: Niğde’den araçla 1,5 saatte Çukurbağ veya Demirkazık köyüne gidilir. Bu köyde her tür otel hizmeti veren bir dağ evi vardır.
Güney Yönünden: Adana’dan Karsantı’ya buradan da Acıman ya da Trak yaylalarına gidilir.
Kuzey-Kuzeydoğu Yönünden: Kayseri’den Yahyalı’ya buradan da Barazama veya Büyük Çakır (Şelale) köylerine gidilir.

hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Muş ovasında karlı ilk bahar Lale ve murat Köprüsü manzarası

Muş (Ermenice: Մուշ, Kürtçe: Mûş), Muş ilinin merkezi olan ve ile ismini veren şehirdir. Ayrıca …

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!