Akdeniz Havzası içinde en önemli ve özgün Roma Tiyatrosu olan 1800 yıllık Hierapolis Anfi Tiyatrosu. Yapımı 150 yıl süren, Anfi Tiyatro Hem kültürel hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve dünyada eşi benzeri olmayan 2500 yıllık Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’ nde bulunuyor. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları neticesinde, Antalya Perge Tiyatrosunun dışında hiçbir antik tiyatroda olmayan mitolojik kabartmaları, görkemli sahne binası, oturma basamakları ile Hierapolis Anfi Tiyatrosu, şu anda Akdeniz havzası içinde Roma Dönemi Anadolu Tiyatroları arasında en önemli ve özgün bir yere sahiptir.
Hierapolis Anfi Tiyatrosu Tarihi ve Mimari Yapısı
1800 yıllık Hierapolis Anfi Tiyatrosu’ nun yapımı; M.S. I. yüzyılın ikinci yarısında başlanılmış, III. yüzyılın başlarında da tamamlanmış ve yaklaşık 150 yıl sürmüştür.
Tiyatro için Roma tiyatrolarının en güzel örneklerinden biri desek yanlış olmaz. Yamaca yaslanmış tüm cepheleriyle birlikte korunabilen bu muhteşem yapının 50 oturma sırası bulunur. Bu oturma sıraları 8 merdivenle 9 bölüme ayrılmıştır. Cavea’nın tam ortasından geçen Diozoma’ ya her iki yandan tonozlu birer geçit ile (vomitoryum) girilir. Sütunların arası heykeller ile süslenmiş olup, sahne arkasındaki duvarlarda ise mermer kabartmalar yer alır. Bu kabartmalar Antalya Perge Antik Tiyatoro’su haricinde sadece burada görülmüştür.
Tiyatroda yer alan kabartmalı frizlerde;
– Apollon ve Artemis’ in doğuşu ve dini ayin sahneler,
– Dionysos, Satyr ve Menad’ lardan oluşan eğlence sahneleri,
– Marsyas ve Apollon arasında geçen müzik yarışması,
– Tanrılar ile devler arasındaki (Giganthomachi) savaşlar,
– Yer altı tanrısı Hades’ in tanrıça Persephone’ yi yer altına kaçırması,
– Hierapolis Kenti için yapılan sportif yarış sahneleri,
– Arşitravın kral kapısı üstünde İmparator Septimus Severus’ un taç giyme merasimi tasvir edilmiştir.
Hierapolis Anfi Tiyatrosu Restorasyon Çalışmaları
19 Haziran 2010 yılı tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle, İl Kültür ve Müze Müdürlüğü denetiminde, İtalyan Kazı Heyeti tarafından restorasyon gerçekleşmiştir. Sahne Binasına ait olan 3.000 bine yakın mermer blok ve mimari süsleme parçaları tek tek incelemiş, % 95 mevcut olan orijinal mimari malzeme kullanılmıştır. Restorasyon çalışmaları 10 Haziran 2013 tarihinde tamamlanmıştır.
Türkiye’ de Sahne Binası restore edilen tek tiyatro ünvanına sahip olan Pamukkale Hierapolis Anfi Tiyatrosu,yapılan bu restorasyon çalışmaları sonrası 12.000 kişi kapasitesi ile kültürel ve sanatsal etkinlikler için faal duruma gelmiştir
ALINTI: https://gezilmesigerekenyerler.com/gezilecek-yerler/hierapolis-anfi-tiyatrosu-nerede-tarihi-mimari-yapisi.html
Pamukkale Antik tiyatro fotoğrafları
PAMUKKALE ANTİK TİYATRO
Grek Tiyatrosu tipinde yamaca yaslanmış 300 ayak (91 m) tüm cephesiyle birlikte korunabilen büyük bir yapıdır. İnşasına; İ.S. 60 yılında olan büyük bir depremin ardından Flavius’lar döneminde İ.S. 62 yılında başlanmıştır. Hadrian döneminde (İ.S. 117 – 137) inşa halindedir. Yapı Severuslar döneminde İ.S. 206 yılında tamamlanmıştır.
Cavea’ da 50 oturma sırası bulunur. Bu oturma sıraları 8 merdivenle 7 bölüme ayrılmıştır. Cavea’ nın tam ortasından geçen Diozoma’ ya her iki yandan tonozlu birer geçit ile (vomitoryum) girilir. Cavea’ nın ortasında yer alan krallık locası ve orkestrayı çevreleyen 6 ayak (3.66 m) yüksekliğindeki sahne ön duvarında 5 kapı ve altı niş bulunmakta, bunların önünde 10 adet sütun yer almaktadır. Mermer sütunların üzerleri istiridye kabuğu şeklinde motiflerle dekore edilmiştir. Sahnenin gerisinde arka duvarı süsleyen üst üste sıralanmış 3 sütun dizisinden, alttakiler sekizgen kaideler üzerinde yükselir ve yivsizdir.
Sütunların arası heykellerle süslenmiş olup, tiyatroda yer alan kabartmalı frizlerde; Apollon ve Artemis’in doğuşu ve dini ayin sahneler, Dionysos, Satyr ve Menad’lardan oluşan eğlence sahneleri, Marsyas ve Apollon arasında geçen müzik yarışması, tanrılar ile devler arasındaki (Giganthomachi) savaşlar, yer altı tanrısı Hades’in tanrıça Persephone’yi yer altına kaçırması gibi mitolojik konular ile Hierapolis kenti için yapılan sportif yarış sahneleri, arşitravın kral kapısı üstünde İmparator Septimus Severus’un taç giyme merasimi tasvir edilmiştir. Kabartmalar, stillerinden de anlaşılacağı üzere değişik dönemlerde farklı ustalar tarafından yapılmıştır.
Özellikle mitolojik konuların işlendiği sahnelerde Helenistik dönem heykel sanatlarının etkilerini, kalabalık, hareketli ve canlı figürlerde görmek mümkündür. Bu figürlerde Bergama sanat ekolünün (Zeus Altarı Kabartmaları) biraz etkileri görülmektedir. Sahne binasının kabartmalı frizlerle süslenmesi açısından tiyatro, Perge, Side ve Nyssa tiyatrolarıyla büyük bir benzerlik gösteri
ALINTI: http://www.mekan360.com/360fx_pamukkaleantiktiyatro-denizli-merkez.html
.