Seyhan Nehri
Türkiye nin Akdeniz ’e dökülen ırmaklarının en önemlisidir. Uzunluğu 850 km’dir. Havza alanı ise 20.600 km2dir. İki önemli kolu vardır. En uzun olanı, Uzun Yayla’dan doğan Zamantı suyudur. Orta Toroslar’ın uzanış doğrultusunda akan bu su,
Çukuova ’ya inmeden önce diğer önemli kolu olan Göksu ile birleşir Akdeniz ’e dökülür. Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan Hidroelektrik Santralları kurulmuştur.
Adana’nın içinden geçer ve bu kenti Seyhan nehri Akdeniz ve Yüreğir isimli semte böler 60 kilometre sonra Tarsus çayı ile birleşerek Tarsus’un ‘un 20 km güneyinde) Çukurova’nın en batı kesiminde,Adana-İçel sınırında Deli Burnu’nda Akdeniz’e dökülür. Seyhan Nehri üzerinde Yedi göze, Çatalan ve Seyhan Hidroelektrik Santralları kurulmuştur. Ayrıca Seyhan Nehri Ceyhan nehri ile beraber Çukurova’da tarımsal sulama için çok büyük önem taşır,özellikle pamuk üretemi için.Pamuk üretimi en çok su talep eden tarımsal işlemlerinden birisidir ve çevre kirliligi bakımından hassas bir tarımsal sanayidir.
Seyhan Barajı, eski Adana’nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana’yı Seyhan Nehri‘nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır.
8 Nisan 1956‘da hizmete açılmıştır. 974 günde tamamlanmıştır. Maliyeti 25 milyon dolardır. Barajın gövde hacmi 7.500.000 km²‘dir. Baraj sayesinde 174.000 hektar arazi sulanabilmektedir. 18’er /Watt”>MW’lık üç üniteye sahiptir (Bir tanesi yedektir.)
Hidroelektrik santral, 54 /Watt”>MW _(elektrik)”>güç ile, yılda toplam 350 /Kilowatt_saat”>GWh üretir.
2006 yılından beri Türkiye Offshore Şampiyonası’nın ikinci ayağına ev sahipliği yapmaya başlamıştır.[1]