Kurulum gayet basit, kendisi tamamen ücretsiz ve Türkçe dilide mevcut. Önce Wamp’ı buradan indirin ve olağan şekilde kurun. Kurulum sonlarına doğru güvenlik duvarı uyarısı verebilir. Bu uyarıda Wamp’ın güvenlik duvarını aşmasına izin vermeniz gerekiyor. Çünkü Wamp lokal bir sunucu oluşturabilmeniz için üstün yetkilere ihtiyaç duyar.
Wamp nasıl kullanılır?
Wampı açtıktan hemen sonra ister sağ altta çıkan ikonuna sol tıklayıp oradan www dizinine gidebilirsiniz. Bu dizin varsayılan olarak şöyledir:
C:\Wamp\www . Bu klasörün içerisine attığınız tüm PHP ve diğer türdeki dosyalara http://localhost adresinden ulaşıyorsunuz. www klasörü sitemizin bilgisayardaki konumu oluyor; Araç çubuğunda bu şekilde WampServer logosu yeşil görünüyorsa sorun yok demektir. Eğer logo kırmızı görünüyorsa bir kez üzerine tıklayın. Karşınıza yukarıdaki seçenekler geldiğinde “Start All Services” seçeneğini seçin. Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra WordPress kurulum dosyalarını Winrar benzeri bir yazılım yardımıyla arşivden çıkaralım. Arşiv içerisinde çıkan wordpress klasörünü açalım. İçerisindeki tüm dosyaları kopyalayıp, uygulamamızın kurulu olduğu dizine yani “C:wampwww” klasörüne yapıştıralım. Ardından WampServer logosuna 1 kez tıklayalım. phpMyAdmin seçeneğini seçelim. Karşımıza bir internet sayfası açılacak. Hiçbir değişiklik yapmadan, parolayı boş bırakıp “Git” butonuna tıklayın. Açılan sayfada “Veritabanları” sekmesine gelin. Açılan sayfada “Veritabanı oluştur” kısmına yukarıdaki gibi “wordpress” ismini verin ve oluştura tıklayın. Bu adımda WordPress kurulumu için gerekli olan veritabanımızı oluşturmuş olduk. Bu işlemin ardından tarayıcınızın adres çubuğuna “localhost” yazıp Enter’a basın. Karşınıza aşağıdaki sayfa gelicek. “Bir ayar dosyası oluştur” butonuna tıklayın. Kullanıcı adına “root” yazalım. Parola kısmını boş bırakalım. “Gönder” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayalım. “Kurulum yap” butonuna tıklayıp WordPress kurulumumuzu tamamlayalım. Kurmak istediğimiz site bilgilerinizi yazıp “WordPress’i Kur” butonuna tıklayın.
Tebrikler Localhost’a WordPress kurulumu işlemimiz başarıyla tamamlanmıştır. “Giriş” butonuna tıklayarak bir önceki adımda belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyle WordPress admin paneline giriş yapabilir, tarayıcının adres çubuğuna “localhost” yazıp sitemize bağlanabiliriz.
Kurulum işlemini elimden geldiğince detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. WordPress kullanımıyla alakalı diğer yazılarımız için sitemizi takipte kalın…
Derleyen:İbrahim Can & H.İlker…