Ergenuşağı kalesi
080-1375 yılları arasında Çukarova bölgesinde hüküm sürmüş olan bağlı Kilikya Ermeni Krallığı’na müstahkem bir kale idi.
Ergenuşağı, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.
Adana iline 130 km, Kozan ilçesine 60 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, sınırları vasıtasıyla Kayseri’ye daha yakın olması itibariyle karasal ve Akdeniz iklimleri beraber yaşanmaktadır. Yazın serinlemek için biraz yukarısında Meydan yaylasına çıkarlar. Köyün ev tipi genellikle toprak ev olup çardak çıkıntılıdırKöyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Zamantı Irmağı,
Seyhan Nehri’nin ve en büyük kolu olup nehrin batısında yer alır. Kayseri’nin Pınarbaşı ilcesinde bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzunyayla’nın Şerefiye köyünden doğar. Zamantı Irmağı, Kayseri’nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, Yahyalı ilçelerinden geçerek Adana’ya 80 km kala Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Göksu ırmağıyla birleşerek Seyhan Nehri’ni oluşturur. Tahtalı Dağları’nın bütün batı kısmını oluşturan ve yolu boyunca dar ve derin vadiler içinde akan Zamantı Irmağı, Boran, Çermişek, Kuş, Tahtacık, Bercan, Tahtalımezar, Kuru ve Alagöz gibi çay ve dereleri de sularına katar.
Yağış alanı yaklaşık 8.700 km² olan Zamantı Irmağı’nın ortalama yıllık akımı 65603 m³ tür. Irmağın en yüksek debisi saniyede 970 m³’e bu sıradaki su derinliği 410 cm’ye kadar çıkmaktadır. Akıttığı en az su miktarı saniyede 29 m³ olarak ölçülen Zamantı Irmağı’nın bu sıradaki su düzeyinin de 1 m. düştüğü gözlenmiştir
Zamantı Irmağı Türkiye’nin rafting yapılan en önemli akarsularından biridir. Kayseri’nin Yahyalı İlçesi’nden geçen Zamantı Irmağı, uzunluğu, su debisi, yeraltı geçişleri ve kanyonlarının yanı sıra, profesyonel ve amatör raftingcilerin kullanabileceği parkurları olması nedeniyle son zamanlarda ilgi odağı bir rafting parkuru durumuna geldi. İki yıldan beri rafting turizmine kazandırılması için çalışma yapılan Zamantı Irmağı, su düzeyinin en yüksek olduğu bahar aylarında özellikle yurt dışından gelen rafting gruplarını kendine çekmeye devam ediyor. Zamantı Irmağı’nın Yahyalı İlçesi sınırları içinde kalan Yeşilköy’den başlayan rafting parkuru, 18 kilometre uzunluğa sahip. Su debisi de rafting için oldukça elverişli olan Zamantı, dev kanyonlar arasından geçiyor ve rafting için bu ırmağı tercih edenlere eşsiz doğal güzellikleri görme olanağı sağlıyor. Biri 78, dişeri 92 metre uzunluğundaki iki doğal köprünün de altından geçen parkur, rafting yapanlara ayrı bir heyecan vererek Kapuzbaşı Şelalelerin de son buluyor.
Seyhan Nehri’nin Toros Dağları arasında akan kolu Zamantı Irmağı’nın zorluk seviyesi 3. Irmağın Yahyalı ilçesinden geçen kısmında son yıllarda zorluk seviyesi 5-6 olan bir parkur belirlenmiş. Bu parkur, profesyonel raftingçilere hitap ediyor. Aynı zamanda Zamantı Kanyonu’nun mavi sularını, coşkulu şelalelerini eski su değirmenlerini keşfedebilirsiniz. Zamantı Irmağı, Nisan-Eylül arasında rafting sporuna elverişli. Sağlık problemi olmayan 15 yaş ve üzeri herkes Zamantı’da rafting yapabilir. Ayrıca, Kayseri Valiliği Yahyalı ilçesinde her yıl Rafting şenliği düzenleniyor.
alıntı: http://www.raftingturlari.net/zamanti_irmagi_rafting.html