Denizli’nin pamuk diyarı gibi duran Pamukkale Travertenleri hakkında bir şeyler duymayan yoktur. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini alan bu bembeyaz yeri herkesin görmesini öneriyoruz. Pamukkale insanı şaşkına çeviren bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor.
Bu doğal oluşumun muhteşem görünümünün bozulmaması çok dikkatli bir şekilde korunması gerekiyor. Çünkü geçtiğimiz yıllarda travertenlerin kararmaya başladığı ile ilgili haberler çıkmaya başlamıştı. Görenleri adeta aşık eden bir doğa harikası olan bu travertenlere gereken önem verildiğinde tekrar eski haline dönmüş. Ama tabii ki bu önemi devam ettirmek gerekiyor. Çünkü dikkat edilmediği zaman bu doğal oluşum yok olma tehlikesi içine giriyor.
[URIS id=10789]
Pamukkale Travertenleri nasıl oluşmuş?
Travertenler çeşitli kimyasal reaksiyonların çökelmesi sonucunda oluşuyor. Aslında bir çeşit kayadır. Pamukkale bölgesinde travertenlerin olduğu alanda 17 adet sıcaklığı 35-100 derece arasında değişin sıcak su kaynağı bulunuyor. Bu termal su kaynağından çıktıktan sonra travertenlerin başına geliyor ve travertenlerin katlarında çökelmeye başlıyor.
Termal su kaynağından çıkarken 35 derece civarında oluyor. Suyun içerisinde bol miktarda Kalsiyum Hidrokarbonat bulunuyor. Kaynaktan çıktıktan sonra oksijen ile temas ettiğinde Karbondioksit ve Karbon Monoksit uçuyor. Geriye de Kalsiyum Karbonat kalıp çökelmeye başlıyor. Aslında ilk olarak jel halinde oluşuyor. Zaman içinde sertleşerek kaya formuna giriyor.