Dünyadaki ilginç para birimleri ;)

Rai taşı
Pasifik Okyanusu’nun güneyindeki Yap Adası, dev taş paralarıyla ünlenmiş. Yaplılar, bu taş paralara ‘rai’ adını veriyorlar. Çok değil, günümüzden 100 yıl öncesine kadar rai hala kullanılıyordu. Bu paranın ağırlığı, yalnızca 5 ton kadar. Bu paralar, Yap’a yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Palau adlı bir başka adadaki taşlardan yapılıyordu. Rai yapmak için, bir grup erkek, büyük bir kanoyla Palau’ya yelken açıyordu. Zorlu bir yolculuğun sonunda adaya vardıklarında, Palau Adası’nın şefinden, adadaki taş ocağını kullanmak için izin istiyorlardı. Bu izin karşılığında, kimi zaman aylarca şef için çalışmaları gerekebiliyordu.

Mançurya yuanı
Mançurya yuanı Mançurya bölgesinde Japonlar tarafından oluşturulan bir para birimi. 1944 ve 1945 yıllarında savaştan dolayı metal tedarik etmek oldukça güçtü ve bu nedenle en düşük değerli paralar kalın bir karton malzemeden yapıldı.

Moğol Tugrik madeni parası
2007 yılında çıkan bu 500’lük madeni paranın bir tarafında John F. Kennedy görüntüsü var. Üzerinde küçük bir düğme bulunan paranın bu düğmesine bastığınızda ‘ Kennedy’nin ‘Ich bin ein Berliner’ (Berlinliyim!) konuşmasından çok küçük bir parça bulunuyor.

Palau’nun sulu madeni parası
Okyanusya ortasında bir ada ülkesi olan Palau, 2007 yılında üzerinde Meryem Ana’nın bulunduğu gümüş para piyasaya sürdü. Bu paranın en ilginç yanı üzerinde küçük bir su haznesinin bulunması. Bu bölmede Fransız kasabası Lourdes’ten özel olarak getirilmiş su bulunuyor.

Tahta Para
Tahtadan yapılmış parayı cüzdanınızda muhafaza etmeniz biraz zor olabilir ama Almanlar bu parayı kısa bir süre olsa da kullandı. Birinci DÜnya Savaşı sonrasında bazı yerel yönetimler ‘Acil kriz parası’ adı altında bu parayı basarak günlük kullanımları için kullandılar.

hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Cumhuriyet ve Restorasyon 2

Cumhuriyet ve restorasyon 2 Cumhuriyet genç Türklerin bir ideolojiydi.  Osmanlı sarayı: padişahla meclis yönetme becerisini …

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!